Πολλά χημειοθεραπευτικά φάρμακα επιδρούν στην αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης.

Οι αλλαγές αυτές διαφοροποιούνται από άτομο σε άτομο, αφορούν όμως συχνότερα φαγητά είτε πολύ γλυκά είτε πολύ πικρά. Παραδόξως, τα γλυκά φαγητά μπορεί να φαίνεται πως έχουν ξινή γεύση και τα ξινά γλυκιά.

Το κρέας ίσως έχει πικρή γεύση, επειδή απελευθερώνονται λευκώματα στο στόμα. Μερικές φορές υπάρχει μία μόνιμη μεταλλική γεύση στο στόμα.

Οι διαταραχές της γεύσης μπορεί να διαρκέσουν πολύ. Μπορεί να ληφθούν διάφορα μέτρα για να αμβλυνθούν τα αποτελέσματα αυτών των διαταραχών όπως:

  • Βουρτσίστε τα δόντια αρκετές φορές την ημέρα και ξεπλύνετε το στόμα με υγρό διάλυμα σόδας.
  • Εάν οι τροφές και τα ποτά έχουν πικρή γεύση, προσθέστε γλυκά φρούτα ή μέλι.
  • Εάν το κρέας έχει πικρή γεύση, αντικαταστήστε το με κοτόπουλο ή ψάρι, αυγά και ελαφριά τυριά.
  • Χρησιμοποιήστε λαδόξιδο στο κρέας και για το κοτόπουλο ή το ψάρι χυμό ανανά, κρασί, χυμό λεμονιού, σάλτσα σόγιας ή γλυκιές και ξινές σάλτσες.
  • Προσθέστε οποιαδήποτε σάλτσα σας αρέσει, αν και πρέπει να αποφεύγετε τα πολύ πικάντικα φαγητά.
  • Οι αμυλώδεις τροφές (π.χ. ψωμί, πατάτες, ρύζι) έχουν πιο ανεκτή γεύση εάν τις τρώτε χωρίς βούτυρο ή μαργαρίνη.

Τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα (π.χ. vincristine, vinblastine) προκαλούν συχνά δυσκοιλιότητα, όπως και τα ναρκωτικά (π.χ. μορφίνη, κωδεϊνη), τα ηρεμιστικά, τα υπναγωγά, τα αντικαταθλιπτικά, τα σπασμολυτικά του γαστρεντερικού, τα διουρητικά και τα αντιόξινα (που περιέχουν ασβέστιο και αργίλιο).

Εφόσον απαιτείται η χορήγηση αυτών των φαρμάκων, ο ιατρός συστήνει επικουρικά την λήψη ουσιών (που μαλακώνουν τα κόπρανα), ελαφρών υπακτικών ή χρήση ειδικών υποθέτων. Επίσης, μπορεί να χρειαστεί να γίνουν υποκλυσμοί για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.