Ανοσοθεραπεία
Η ανοσοθεραπεία είναι η μεγαλύτερη σύγχρονη εξέλιξη της ογκολογίας. Στα τέλη της δεκαετίας 2000 και στις αρχές της δεκαμερίας του 2010 σε παγκόσμιο επίπεδο υπήρχε η αγωνία του μέλλοντος των χημικοθεραπευτικών φαρμάκων, καθώς πιστεύαμε πως είχαμε φθάσει σε ένα “πλατό” απόδοσης των θεραπειών μας που έπρεπε να ξεπεραστεί. Το νέο breakthrough στη θεραπευτική του καρκίνου ήταν η ανοσοθεραπεία που άλλαξε ριζικά την πορεία σοβαρών νεοπλασιών στα οποία η χημειοθεραπεία δεν είχε νέες απαντήσεις στη φτωχή τους πρόγνωση.
Ο μηχανισμός δράσης της ανοσοθεραπείας είναι ουσιαστικά να ενισχύσει τη δράση του ιδίου του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς έναντι του καρκινικού κυττάρου. Με το τρόπο αυτό, και ενώ δεν χρησιμοποιούμε κυτταροτομία χημικοθεραπευτικά φάρμακα με σοβαρό προφίλ τοξικότητας (παρενέργειες από τη χημειοθεραπεία), καταφέρνουμε να διαθέτουμε ένα ισχυρό θεραπευτικό μονοπάτι με καλή ανοχή από ασθενείς ακόμη και αν εκείνοι είναι πολυθεραπευμένοι, με νοσηρότητες , ηλικιωμένοι, ταλαιπωρημένοι από την εξέλιξη και την πορεία της νόσου.
ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΥΠΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
Η ανοσοθεραπεία κατέχει πρωταρχικό ρολό στη θεραπεία συγκεκριμενών νεοπλασμάτων ακόμη και ως ιονοθεραπεία . Πολύ πρόσφατα, από το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2018, ήδη νέα δεδομένα σε σχέση με την ανοσοθεραπεία έχουν δημοσιευθεί και πλέον εφαρμόζονται. Αυτά κυρίως σχετίζονται με το συνδυασμό της ανοσοθεραπείας με χημειοθεραπεία είτε στον ίδιο χρόνο, είτε με αλληλουχία της ανοσοθεραπείας μετρά την ακτίνιο- χημειοθεραπεία ως πρώτης γραμμής θεραπείας, πχ. καρκίνος πνεύμονα.
Τέτοια νεοπλάσματα στα οποία η ανοσοθεραπεία είναι ουσιαστική θεραπευτική επιλογή είναι το μελάνωμα, ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα, το καρκίνωμα της ουροδόχου κύστης και του νεφρού, ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού, συγκεκριμένοι τύποι καρκινωμάτων του γαστρεντερικού συστήματος και άλλες ακόμη πειραματικές εφαρμογές της ανοσοθεραπείας σε επίπεδο κλινικών μελετών που μένουν να είναι οι νέες μας ογκολογικές πρακτικές μέσα στους επομένους μήνες.